Idei de cadouri pentru prietenii tăi montaniarzi

Mai sunt câteva zile până la Crăciun iar tu nu ai luat încă nici un cadou. Te uiți disperat în jur, faci o listă cu persoanele cărora vrei să le cumperi ceva și începi să "sapi". Fie pe internet, fie prin magazine, speri că îți vor veni acele idei salvatoare, idei de cadouri originale și preferabil nu foarte scumpe. Treptat începi apoi să bifezi oamenii de pe listă. Până când ajungi la prietenul tău montaniard. Dezastru. De gătit nu gătește, prin oraș nu prea umblă, tot ce știi e că e mereu plecat pe undeva. Nu te pricepi deloc la echipament și chiar dacă ai ști câte ceva, oricum și-a cumpărat cam tot ce are nevoie. Deci, anul ăsta cum o mai scoți la capat?

Ca să vin în ajutorul tău, iată câteva idei de cadouri simple și de care sigur o să se bucure.

1. ghid Cicerone

Putini din cei care nu merg pe munte știu faptul că ghidurile Lonely Planet nu sunt cele mai utile pentru montaniarzi. Asta pentru că ele oferă informații generale despre obiective turistice, mâncare, etc. Atunci când destinația ta este o zonă montană însă e nevoie de un ghid dedicat acelei zone în care traseele sunt descrise în detaliu. 

Asa sunt ghidurile Cicerone, pe care noi le-am folosit nu doar o dată. În plus, se găsesc pentru mai multe tipuri de activități (biciclit, cățărat etc.)

Asadar află despre o destinație la care visează prietenul tău și cumpără-i un astfel de ghid. Sigur o să se bucure.

Hint: La noi se gasesc de vânzare online pe libris.ro

2. cărți despre ascensiuni sau de călătorie

Atunci când nu merge pe munte, cel mai probabil că prietenul tău e tot cu gândul la el. I se face dor și pentru a-și astâmpăra setea fie citește, fie se uită la filme. Cumpără-i o carte despre o ascensiune celebră, sau pur și simplu una de călătorie. 

Câteva exemple ar putea fi: "Atlasul frumuseții" (o carte care este rezultatul unui proiect impresionant cel putin), sau "27 de pasi", a lui Tibi Ușeriu. In zona expedițiilor ar intra cărți ca  "Touching the void" sau "Annapurna: The First Conquest of an 8000-Metre Peak".

3. cărți de alergare

Daca prietenul tău și aleargă, tocmai ți s-a mărit plaja de opțiuni. Dacă nu a făcut-o încă, sigur o să-ți mulțumească după ce citește "Born to run"("Născuți pentru a alerga") sau "Run or die"("Aleargă sau mori") de exemplu.

4. hartă răzuibilă

Harta răzuibilă e mai mult un cadou pentru prietenii tăi călători, nu neapărat montaniarzi. Noi avem una pe perete și îmi place foarte mult să îmi amintesc de locurile prin care am umblat, așa că mi se pare în continuare o idee foarte bună.

5. șosete de lână

Sosetele de lână sunt mereu o opțiune. Nu contează câte perechi are, oricâte în plus sunt binevenite. Încercați să îi luați o pereche din magazinele specializate însă, ca să fiți siguri că nu dați greș.

6. caiet/jurnal călătorie

Recomandarea asta nu se aplică oricui. Depinde de cum e acel prieten al vostru. Mie îmi place ca atunci când călătoresc să scriu relatările "la cald". Așa că am mereu cu mine un carnețel și un pix. Singura condiție este să fie mic, pentru că nu vreau să car inutil. 

Gata, astea sunt. Pentru că știu că sunt mulți montaniarzi care citesc blogul, sunt curioasă, vouă ce v-ar plăcea să primiți și nu am trecut pe listă?