ciucaşul în dar de ziua lui

Venea ziua lui şi eram în căutarea cadoului perfect. Când mi-a venit ideea de a-i dărui o experienţă în locul unui obiect am ştiut pe loc că l-am găsit. Şi am ales un workshop de fotografie, organizat de Toma Bonciu. Stelele însă s-au aliniat la câteva luni după aniversare abia, astfel încât să putem merge. Aşa am ajuns weekendul trecut în Ciucaş, pentru o experienţă ce avea să fie nouă pentru amândoi.

Joi seara ne aflam în drum spre Cabana Ciucaş, unde urma să petrecem următoarele zile. Cum drumul din Cluj nu e printre cele mai scurte şi am avut şi o zi de muncă de bifat înainte, am reuşit să ajungem abia seara târziu. Dar ce mai conta. Eram acolo şi aveam înainte un weekend de relaxare.

Despre cabana Ciucaş nu ştiam mai nimic. Mai trecusem pe aici în vară, dar nu am intrat. Se vedea totuşi şi din afară că nu e o cabană tipică de munte. Acum vă pot spune că e mai mult un hotel de fapt. Înăuntru este super cald şi fiecare cameră are baia proprie, unde poţi face chiar şi dus cu apă caldă. Jos este restaurant iar meniul este destul de divers. Trebuie să subliniez însă că preţurile nu sunt chiar neglijabile (noi depăşeam suma de 80 de lei cu cina pentru 2 persoane).

Vineri, în prima zi, Rareş s-a trezit devreme pentru a merge la răsărit. Eu eram acolo ca 'extra' şi nu aveam de gând să mă apuc atunci să fac poze, aşa că decizia de a nu ieşi a fost uşoară. Mai târziu, după micul dejun, se pleca în tura foto care urma să ţină toată ziua. Planul era să prindă apusul pe Vârful Ciucaş, aflat cam la o oră distanţă. Am făcut repede calculele şi am ajuns imediat la concluzia că mi-ar lua sub 5 minute să mă plictisesc de moarte. Aşa că mi-am găsit propria aventură. Aveam de gând să pornesc deodată cu ei, însă să merg în ritmul meu. Poate nu chiar alergare, dar destul de rapid încât să simt că mă mişc.

Zis şi făcut. Când m-a văzut Toma în colanţi doar şi în adidaşii de alergare, s-a îngrijorat. Aveam de gând să stau o zi întreagă pe munte îmbrăcată aşa subţire? Nu, în nici un caz. Vroiam doar să dau o tură şi să mă întorc la cabană.

În drumul meu spre vârf, eram prima care făcea urme prin zăpadă. Încercam să ţin un ritm susţinut şi îmi imaginam că sunt ca şi Emelie Forsberg. În timpul săptămânii, pe munte, prin locuri nebătute de nimeni. Ce fain era!

Inima îmi bătea tare în timp ce incercam să urc un horn şi zâmbeam cu tot sufletul parcă.

Ajunsă pe vârf, de-abia mă încălzisem. Sus, m-am întâlnit cu un băiat care venise din pasul Bratocea. După ce am schimbat două vorbe, am început coborârea. Era încă devreme tare şi am decis că înainte să mă întorc la cabană, să continui o vreme pe culmea Bratocea. Nu mai fusesem deloc şi eram curioasă. Fiind singură, devenise deja un obicei să fac zgomot din când în când. Doar cât să fiu sigură că animalele din apropiere (indiferent de mărimea lor) nu sunt luate prin surprindere de apariţia mea. O oră mai târziu am decis să mă întorc pe acelaşi traseu şi să mă îndrept spre cabană.

Seara, când s-a întors şi Rareş în final, eu eram spălată, dormită şi cu vreo două ore de citit la activ. Mă simţeam ca în cantonament.

Sâmbătă programul a fost acelaşi, cu diferenţa că de data asta ne-am îndreptat spre Vf. Gropsoarele şi Zăganu. Eu am mărit pasul din nou. De data asta, creastă era presărată cu oameni. Era zi de weekend. Dar asta nu m-a scos din bula mea în care trăiam unul din sentimentele mele preferate: libertatea. V-am zis vreodată că e cuvântul meu preferat? Câteva ore mai târziu eram înapoi în cabană, continuând lectura.

Duminică s-a încheiat aventura noastră şi am revenit în Braşov. Am plecat cu regretul că poate workshopul ar fi putut fi mai bine organizat, mai structurat şi cu mai mult conţinut. Însă şi cu bucuria de a fi petrecut încă un weekend pe munte, de a fi cunoscut oameni noi şi de a fi experimentat ceva nou.

COLŢUL TEHNIC

Ziua 1

distanţă: 11.3 km

D+: 617m

timp: 3h

traseu: cabana Ciucaş - Vf. Ciucaş (1954m) - Şaua Tigăilor - Culmea Bratocea (dus-întors) - Şaua Tigăilor - cabana Ciucaş

marcaje:

cabana Ciucaş - Şaua Tigăilor - culmea Bratocea (dus-întors): bandă roşie, Şaua Tigăilor - cabana Ciucaş: cruce roşie

Ziua 2

distanţă: 11.6 km

D+: 587m

timp: 3h

traseu:  cabana Ciucaş - şaua Gropsoarele - Vf. Gropsoarele (1883m) - Vf. Zăganu (1817m) & întors

marcaje:  cruce roşie

Traseul cu maşina 

Important

: Noi am lăsat maşina la finalul serpentinelor, lângă Fabrica de Apă (puteţi vedea pe harta de mai jos). De aici ne-au luat cei de la cabană cu o maşină de teren (

vezi site-ul cabanei

).