Crăciunul în familie

Braşovul, visul oricărui montaniard. Aflat în mijlocul munţilor oferă nenumărate posibilităţi. Bine, probabil că sunt numărate numai că pentru mine în calitate de vizitator acum, aşa par. Nu-i de mirare că în cele 3 zile de Crăciun, în fiecare zi ne-am îndreptat către munte. Pământul, pietrele, pădurea, bucuria de a fi în mijlocul lor nu ne-au lăsat să stăm în casă.

Şi nici pe părinţii mei, care când au aflat că intenţionăm să urcăm pe Piatra Mare a doua zi de Crăciun, n-au ezitat. Ba chiar, mama nu mai putea de nerăbdare.

Am ales Piatra Mare pentru că deşi am urcat de câteva ori până la cabană, nu am mers niciodată până pe vârf. În plus, aflasem de  traseul ce urcă pe la cascada Tamina şi eram curioasă să văd şi partea aia a masivului.

Sâmbătă dimineaţă ne pregătim de plecare şi pornim cu 2 maşini spre Dâmbul Morii. Acolo vom lăsa una din ele, pentru a ne aştepta la coborâre. Continuăm apoi spre Timişul de Sus în căutarea intrării în traseu. Înainte de intrarea în Timişul de Sus zărim indicatorul către cascadă.

Pornim pe un drum pietruit şi urmăm marcajul bandă albastră. Intrăm apoi prin pădure şi intersectăm periodic drumul. O ora mai târziu ajungem la cascada Tamina şi canionul cu acelaşi nume. Coborâm pe o potecă îngustă şi găsim intrarea în canion. Deşi micuţ, este amenajat şi ne simţim de parcă am fi primit un cadou. Plecăm în explorarea lui printre stânci. O scară se mişcă destul de tare şi mă îngrijorează, dar băieţii mă asigură că nu am de ce să îmi fac griji. Continui şi imediat ajung sus. Deşi scurt, ne-am bucurat de traseul puţin mai tehnic.

Drumul spre vârf continuă domol până la cabana Tamina, de unde începem urcarea abruptă. Pe traseu suntem doar noi. Dacă dimineaţă am văzut grupuri de oameni ce se îndreptau spre canionul 7 scări (se vede treaba că e un traseu mai popular), pe aici nici urmă de om. E ca şi cum am şti doar noi un secret, iar asta îl face şi mai atractiv.

craiul înzăpezit

greu la deal cu boii mici

Diferenţa de nivel se adună foarte uşor iar la altitudinea de ~1600m ieşim din pădure. Pe urcare am putut zări creasta Pietrei Craiului în întregime şi o mică parte din Bucegi, dar acum putem vedea şi munţii Baiului, vârful Postăvaru şi Bucegii în toată splendoarea lor. Apariţia soarelui animă totul şi ne bucură.

îşi fac apariţia bucegii

munţii baiului

Vântul aspru ne scoate din visare însă şi ne îndeamnă să mărim pasul. De pe vârf putem vedea şi Munţii Ciucaş, de parcă nu vedeam destule masive până acum. Şi până azi Piatra Mare era un masiv frumos pentru mine, dar azi a crescut în ochii mei datorită perspectivei pe care o oferă asupra vecinilor lui.

Coborârea până la cabană e puţin dificilă pentru că zăpada a îngheţat în unele locuri. Ajungem după 40 de minute şi ne oprim pentru masa de prânz. Nu lipsesc din meniu bucatele tradiţionale iar foamea le face şi mai bune parcă. Nu zăbovim prea mult nici aici, pentru că e destul de frig.

Pornim către Dâmbul Morii, pe traseul preferat al tatei: drumul familiar. Zăpada începe să dispară treptat iar în final se face nevăzută. Coborâm printre brazi bucuroşi de ziua ce se apropie de final. La rugăminţile noastre tata ne recită câteva poezii. Deşi învăţate în tinereţe (nu că acum nu ar fi tânăr, dar atunci era şi mai), încă îşi aminteşte undele din ele şi le spune cu drag. Regret că nu ştiu şi eu ...

Ieşim din pădure pe înserate şi ne bucurăm de un cer roşu care ne surprinde. Ajunşi la maşină ne îndreptăm către casă obosiţi. E oboseala aia faină pe care te bucuri să o ai.

Colţul tehnic

traseul cu mașina: Braşov - Dâmbul Morii - Timişul de Sus

Important: Intrarea în traseu este înainte de intrarea în Timiş. Panoul este clasic de munte, deci destul de mic.

vârfuri parcurse: Vf. Piatra Mare - 1844m

traseu

Timişul de Sus (înainte de intrare) - Cascadă Tamina - Vf. Piatra Mare - cabana Piatra Mare - Dâmbul Morii

Important:

Traseul nu este în circuit. Noi am lăsat o maşină la Dâmbul Morii şi cu cealaltă am continuat până la intrarea în traseu. Seara am recuperat şi a doua maşină.

durată: ~7h

distanţă: ~17km

marcaj: bandă albastră până aproape de creastă când am intersectat crucea roşie - cruce roşie până la cabană - bandă roşie (pe drumul familiar )