Retezatul sufletului meu

     În Retezat mă întorc iar și iar și nu știu cum, dar nu mă pot sătura. Sunt munții mei preferați, munții care mă fac să mă îndrăgostesc de ei de fiecare dată când îi revăd. Retezatul este muntele care îmi amintește de ce uneori acasă e acolo, în inima lor, înconjurată de frumos.

Dar să relatez tura cu pricina. Săptămâna trecută, împreună cu Rareș, începem să ne gândim la destinația weekendului următor. Amândoi ne dorim o tură lejeră, în care să ne bucurăm de munte și atât. Propun Retezatul pentru că l-am văzut de atâtea ori și nădăjduiesc că o să putem sta locului. Rareș acceptă și începem să ne detaliem planul. Hotărâm să plecăm spre Poiana Pelegii vineri, imediat după muncă, de unde urmează să urcăm către lacul Bucura în aceeași zi. Ni se alătură și Vlad, Gabi, Stef, Adriana și Alina. Vlad, într-un elan tineresc își propune ca sâmbătă să facă o tură lungă și grea: Lacul Bucura - Vf. Peleaga - Vf. Păpușa - Porțile închise - lacul Galeșu - cabana Pietrele - Vf. Retezat - Lacul Bucura. Alina decide să i se alăture, iar restul avem în plan o tură către lacul Zănoaga prin șaua Judele, pentru că Rareș nu a mai fost în partea asta a masivului.

Vineri în jurul orei 18 reușim să ieșim din Cluj iar in jurul orei 22 ajungem la barajul Gura Apelor. De aici urmează un drum de 18,5km destul de dificil, pe care îl parcurgem în aproximativ 1,5h. Ajunși în Poiana Pelegii, ne echipăm și pornim spre locul de campare. Deși luna plină a fost în urmă cu 2 zile, încă luminează puternic, așa că la ieșirea din pădure nu mai avem nevoie de frontale. Urcăm constant și o oră jumate mai târziu ne instalăm corturile. Surpriza serii este că Stef își uită aparatul foto cumpărat de curând la mașină și nu își mai amintește dacă l-a lăsat în mașină, sau lângă. Hotărăște să se întoarcă în Poiana Pelegii după el, iar Rareș îl însoțește. Ajung și ei la somn către dimineață, în jurul orei 4.

lacul Bucura cu salvamontul in dreapta

Sâmbătă este ziua pe care o petrecem în totalitate în mijlocul muntelui. Alina nu reușește să doarmă, așa că decide să vină cu noi în tură. Traseul ales este: lacul Bucura - șaua Judele - Vf. Judele - lacul Zănoaga - culmea Slăveiului - lacul Bucura. Sunt încântată pentru că este o zonă plină de lacuri și tăuri, care îmi place foarte mult. La nici o oră de la plecare peisajul ne înmărmurește. Rareș este uimit și încântat. Drept dovadă nu se mai poate opri din pozat.Ajungem în șaua Judele, unde hotărâm să urcăm și Vf. Judele, chiar dacă ne abatem de la traseu. Pornim în dreapta, o parte pe cărarea de sub creastă, iar eu cu Rareș pe creasta stâncoasă. Ne bucurăm de traseul tehnic care ne obligă să punem mâna pe stâncă. Pe vârf facem o poză de grup și ne întoarcem către șa, de unde urmează să coborâm către Zănoaga.

priveliste de pe Judele

Ajunși la lac cerem indicații salvamontului în legătură cu așa-zisa potecă a măgarilor, traseul nemarcat pe care urmează să ne întoarcem. Ne lămurește că erau momâi înainte dar au început rangerii să le distrugă, iar apoi urmează capitolul 'povești cu urși'. Se pare că în ultima perioadă ursul a devenit îndrăzneț și urcă tot mai sus. Așa se face că l-au zărit și aproape de lac. Ne sperie pentru că zona pe care urmează să o parcurgem noi este sălbatică, însă nu destul de tare încât să dăm înapoi. Totuși, ca să fim siguri, fluierăm și cântăm o perioadă bună de timp.

Momâile ne ghidează până pe culme, unde ajungem în jurul orei 18. De aici cotim stânga, înapoi către lac. Seara se încheie cu o mămăligă caldă, pregătită la primus.

Duminică urmează coborârea, însă nu fără a urca și Vf. Peleaga înainte. De data asta nu vom coborî pe unde am urcat, ci pe la lacul Peleaga. Pornim în jurul orei 9 jumate către vârf. Bagajele mari ne încetinesc, însă nu destul încât să nu facem urcarea în 1,5 ore, cu o jumătate de oră mai puțin decât estimarea de pe indicator. De pe vârf admirăm peisajul zilei anterioare, din unghi opus.

Începem coborârea până la lacul Peleaga. Aici ne întâlnim cu un alt grup de CARisti, care au campat în Poiana Pelegii și se îndreaptă către vârf. Luăm o pauză mai lungă, așa că profit și încerc apa lacului. De când mă tot ademenește cu limpezimea ei ...

Continuăm către Poiană, unde ajungem în jurul orei 16. Urmează drumul către casă, cu o oprire in Hațeg pentru o masă copioasă.

Și uite-așa weekendul nostru lejer și odihnitor s-a transformat în weekendul în care din nou n-am putut rezista tentației și am descoperit 2 văi noi și în care mi-am amintit încă o dată de ce iubesc Retezatul atât de mult.

Colţul tehnic

traseul cu mașina: Cluj-Napoca - Alba-Iulia - Hațeg - Barajul Gura Apelor: ~4h

Barajul Gura Apelor - Poiana Pelegii: ~1,5 h ( 18,5km)

Important:Aproape de baraj drumul se desparte în două. Continuați înainte și cotiți la dreapta pentru a urca pe baraj doar când vedeți un indicator.

Ziua 1

Ziua 2

Ziua 3

vârfuri parcurse

- nici unul

- Vf. Judele: 2398m

- Vf. Peleaga: 2509m

traseu

Poiana Pelegii - Lacul Bucura

durata: ~1,5h

marcaj: cruce rosie

dif. pozitivă de nivel: 432m

surse apa: la lacul Bucura, in stanga cabanei salvamontului, cum privesti spre ea

Lacul Bucura - șaua Judele -Vf. Judele - culmea Slăveiului - Lacul Bucura

durata: ~9,5h

marcaj:

- Lacul Bucura - saua Judele : bulina rosie

- saua Judele - lacul Zănoaga: triunghi rosu

- lacul Zănoaga - culmea Slăveiului: nemarcat

- culmea Slăveiului - Lacul Bucura: cruce albastră

dif. pozitiva de nivel: 975m

surse apă: lacul Zănoaga

Lacul Bucura - Vf. Peleaga - Lacul Peleaga - Poiana Pelegii

durata: ~5h

marcaj:

- Lacul Bucura - Vf. Peleaga: cruce galbena

- Vf. Peleaga - Saua Peleaga: cruce galbena si banda rosie

- șaua Pelegii - Poiana Pelegii: bulina albastra

dif. pozitiva de nivel: 447m

surse apă: lacul Bucura