Creasta Rodnei in 2 zile

Pe la inceputul lunii ( cred ) Adi Hogiu ia legatura cu Rares pentru a-i propune sa isi faca o echipa care sa plece din Pasul Rotunda catre Pasul Setref. Intre ele ... da ... e toata creasta Rodnei :) Ideea era ca in acelasi timp sa plece o echipa din sens opus, si sa ne intalnim la mijloc pentru a face schimb de cheile de la masina. Cum imi place mult in Rodnei si ideea de a parcurge toata creasta imi suradea, nu aveam nici un motiv sa zic nu. Pentru cateva zile am crezut ca vremea o sa fie un impediment, dar catre finalul saptamanii prognozele aratau mai mult decat bine. Asa ca am devenit echipa lui Rares ( pentru ca doar noi urma sa plecam dintr-o parte ) si sambata dimineata eram in trenul spre Beclean pe Somes, de unde urma sa fiu culeasa cu masina.

Dupa 2 ore de somn in noaptea anterioara, 2 ore de calatorit cu trenul si alte 2 cu masina, in jur de 9 jumate ne porneam in traseu. Vremea arata bine, entuziasm era, eram pregatiti.

Zis si facut. Rares avea trackul traseului pe gps, asa ca stiam exact ce urcari ne asteapta. Dupa o urcare destul de serioasa, am ajuns pe Ineut. De acolo urma doar parte de creasta. Pentru ca mai aveam mult de mers, nu am urcat pe Ineu, ci am continuat spre Gargalau. Dar nu inainte sa luam o pauza, timp in care i-am cunoscut pe Ioana si Romi, care urcasera din Valea Blaznei. Erau din Bistrita si il stiau pe Adi. Au decis sa vina cu noi.

Peisajul de pe creasta era superb.

Ceilalti facusera o prima parte a traseului vineri ( 17 km ), asa ca sambata aveau de parcurs cam 20. Asa ca au ajuns destul de devreme in Saua Gargalau si ne asteptau nerabdatori. Mai ales ca Rares le spusese pe la 4 ca mai avem 2 ore si gata. De fapt am mai facut vreo 4 .... dar nu fara sa ne bucuram.

In jurul orei 21 am ajuns in Saua Gargalau. Peisajul care se vedea de la locul de campare era ... ca un tablou :)

vedere din Saua Gargalau

Baietii ne-au avertizat ca gps-ul lor inregistra 37km si ca a doua zi aveam o distanta foarte lunga de parcurs. Ceva nu se lega, pentru ca trackul lui Rares ne arata cu vreo 10 km mai putin si in prima zi se dovedise a fi foarte precis. Ca sa fim siguri, am decis sa plecam la ora 7 a doua zi. Oricum, noi eram foarte linistiti.

Ziua era mai frumoasa decat cea precedenta si peisajele .. unul si unul.

Dupa ce am urcat Varful Galatiului am continuat pe curba de nivel si dupa cateva ore am ajuns in zona numita "La Carti". Am continuat pana spre "Tarnita la Cruce", de unde urma sa parcurgem 6 km pe un drum care ducea catre Saua Batrana. Asa ca am lasat in urma Buhaiescul Mare si Mic si Vf. Pietrosul.

Din Saua Batrana, gps-ul ne spunea ca mai avem aprox 5 km. Aici a fost surpriza ... un indicator care ne spunea ca mai avem 12 km pana in Pasul Setref, estimati la 6 ore. 6 ore ? pe coborare ? Media ar trebui sa fie de 5-6 km pe ora deci ar fi 2 ore ... 2 ore jumate ? Dar surpriza era ca nu era doar coborare ... Au urmat 12 km prin padure si pe dealuri ... cu inca 2 urcari grele ( si altele mai mici ) si fara track ( se termina undeva mai devreme ). Apogeul a fost intr-o Poiana in care am pierdut marcajul ... si desi initial porniseram in directia buna, un cioban ne-a indrumat gresit ... asa ca, extrem de obositi ( parcuseseram deja peste 30 de km ), am mai adaugat un km si o ora la tura noastra.

Spre final, nici macar nu pot spune ca eram epuizati. Mai degraba eram amortiti. In jurul orei 19 am ajuns in Pasul Setref.

Tura a fost faina ... grea dar faina. N-am mai parcurs niciodata o distanta asa de mare si ma bucur ca am reusit. Fiecare vale era altfel. Mie mi-a placut mai mult a doua parte, dupa Saua Gargalau, dar celorlalti prima parte. Acolo peisajul e mai montan ... cu varfuri mai semete :)

Tura in cifre:

Prima zi:

distanta - 21,27 km, dif pozitiva de nivel - 1489m, timp total - 9h 19 min

A doua zi:

distanta - 38,91 km, dif pozitiva de nivel - 1153m, timp total - 12h 1min